پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)
مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاعرسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشمانداز 20 ساله کشور و برنامههای توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامهریزی برنامههای روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..
شماره تماس: 0743337251
مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل
سردبیر : سیده سحر حسینی
کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: دیابت از بیماری های شایع عصر حاضر است که به دنبال شهر نشینی و صنعتی شدن جوامع بشری به سرعت در حال افزایش است.
به گزارش وب دا یاسوج؛ مهناز همتی افزود: بر اساس آمار فدراسیون بین المللی دیابت، 422 میلیون نفر از جمعیت بالغین جهان مبتلا به دیابت هستند و این آمار یعنی از هر 11 نفر یک نفر دیابتی در دنیا وجود دارد.
وی ادامه داد: درحالی که تعداد مبتلایان به دیابت نوع 2 در همه کشور های جهان در حال افزایش است، 80 درصد بیماران در کشورهای با درآمد کم و متوسط زندگی می کنند.
وی با بیان اینکه در کشور ما نیز حدود 5 میلیون بیماران دیابتی وجود دارد، تصریح کرد: با توجه به اینکه فقط نیمی از بیماران دیابتی از بیماری خود آگاهی دارند و نیمی از بیماران هنوز از بیماری خود اطلاعی ندارند و در حال حاضر فقط حدود 30 هزار بیمار دیابتی شناسایی شده اند پس طبیعی است که حدود 30 هزار بیمار تشخیص داده نشده در استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که متاسفانه بسیاری از آنها با عوارض بیماری (مانند اسیب چشم ،کلیه یا...) مراجعه و بیماری آنها تشخیص داده می شود که برای سلامت این افراد اصلا علامت خوبی نیست.
همتی تاکید کرد: عوارض ناشی از دیابت، علت اصلی ناتوانی و افت کیفیت زندگی و مرگ می باشند. چرا که دیابت اغلب ارگان های حیاتی بدن را گرفتار و عملکرد آنها را مختل می کند.
کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: دیابت می تواند قسمت های گوناگون بدن را تحت تاثیر قرار دهد .قلب و عروق، چشم ها، کلیه ها و اعصاب از جمله مهم ترین ارگان های آسیب پذیر در دیابت می باشند.
وی اظهار داشت: مهم ترین عامل پیدایش عوارض بلند مدت دیابت وجود قند خون بالا به مدت طولانی است و مطالعات، حاکی از آن است که نگه داشتن آزمایش ای وان سی (A1C) در محدوده هدف از ایجاد و پیشرفت عوارض دیابت پیشگیری می کند. بنابراین کنترل قند خون و آزمایش ای وان سی تا حد امکان نزدیک به مقدار طبیعی باید از اصلی ترین اهداف شما باشد.
همتی تاکید کرد: اگرچه کنترل قند خون از مهم ترین ارکان پیشگیری از عوارض دیابت به شمار می آید اما کنترل فشار خون و چربی خون را نیز نباید فراموش کنیم.
وی با بیان اینکه افزایش شهر نشینی و صنعتی شدن جوامع بشری به معنای تغییر سبک زندگی بشر به سوی استفاده بیشتر از ماشین آلات، تکنولوژی و به طبع آن کاهش فعالیت بدنی، تغذیه ناسالم و افزایش بروز چاقی است، خاطر نشان کرد: این موارد از عوامل اصلی بروز دیابت به شمار می آیند.
وی اضافه کرد: بنابراین می توان نتیجه گرفت کنترل دیابت به معنای تغییر سبک زندگی نادرست است. تغییر برای داشتن سبک زندگی سالم و تغییر رفتار های ناسالم مانند عدم تحرک، تغذیه ناسالم و....
همتی با اشاره به اینکه هیچ کس نمی تواند شما را تغییر دهد، افزود: پزشک، همسر، خانواده و دوستان هیچ یک نمی توانند رفتارهای سالم را در شما ایجاد کنند و سبک زندگی شما را اصلاح کنند. آنها فقط می توانند در این مسیر به شما کمک کنند. بنابراین شما سکان کشتی کنترل دیابت خود را به دست دارید.
کنترل دیابت نیازمند کسب مهارت های چهارگانه است
وی ادامه داد: کنترل دیابت بر خلاف بسیاری از بیماری ها تنها با مصرف دارو امکان پذیر نیست؛ بلکه کنترل دیابت نیازمند کسب مهارت های چهارگانه مدیریت شخصی دیابت تغذیه، فعالیت بدنی، استفاده صحیح از داروهای کنترل قند خون، پایش فردی قند خون است. شما می توانید با یادگیری این مهارت های چهارگانه، به سادگی دیابت خود را کنترل کرده و از عوارض آن پیشگیری کنید.
کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: دیابت زمانی ایجاد می شود که قند خون شما بسیار بالاتر از حد طبیعی است. گلوکز (قند) منبع اصلی تامین انرژی و سوخت اصلی سلول های بدن است.
وی افزود: گلوکز از طریق غذایی که شما مصرف می کنید و همچنین در سلول های ماهیچه و کبد شما تولید می شود. بیشتر مواد غذایی در بدن به گلوکز تبدیل می شود و جریان خون گلوکز را برای تولید انرژی به تمام سلول های بدن شما می رساند.
همتی ادامه داد: هورمون انسولین وظیفه انتقال گلوکز به داخل سلول ها و تبدیل آن به انرژی را بر عهده دارد. در واقع انسولین همانند کلیدی درب سلول ها را برای ورود گلوکز به داخل باز می کند.
وی با بیان اینکه در بدن افراد دیابتی به دلیل نبودن انسولین کافی و یا عملکرد نامناسب انسولین، قند توسط سلول ها برداشت نمی شود ، اضافه کرد: در این صورت قند در داخل خون باقی مانده و نمی تواند خود را به داخل سلول ها برساند؛ قند خون شما در این زمان افزایش زیادی پیدا می کند.
دیابت نوع یک:
همتی گفت: این نوع دیابت که بیشتر در بچه ها و بالغین جوان ایجاد می شود یک بیماری خودایمنی است که در نتیجه آن سلول های تولیدکننده انسولین در لوزالمعده تخریب میشوند و تولید انسولین در بدن به طور کامل متوقف می شود.
کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با بیان اینکه افراد مبتلا به دیابت نوع یک باید همیشه از انسولین استفاده کنند، افزود: دیابت نوع یک شایع ترین شکل دیابت در کودکان و نوجوانان است اما به طور کلی حدود 5 تا 10درصد کل مبتلایان به دیابت را تشکیل می دهد.
دیابت نوع دو:
وی با بیان اینکه دیابت نوع دو بیشتر در سنین بالا خود را نشان میدهد، اظهار داشت: دیابت نوع دو، اغلب در افراد چاق ایجاد می شود. اگر چه در سال های اخیر به دلیل عدم افزایش چاقی در کودکان و نوجوانان شاهد بروز دیابت نوع دو در سنین کمتر هم هستیم.
کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: در دیابت نوع دو بدن نسبت به انسولین مقاوم می شود؛ بدین معنا که انسولین ترشح شده تأثیر ناچیزی بر روی جذب قند دارد و یا ترشح آن به میزان کافی صورت نمیگیرد.
وی یادآور شد: امروزه ثابت شده است که چاقی و اضافه وزن به خصوص چاقی شکمی مهمترین عامل ایجاد کننده مقاومت به انسولین می باشد.
همتی تاکید کرد: در مراحل اولیه ی دیابت نوع دو، فرد می تواند با رعایت رژیم غذایی مناسب، فعالیت ورزشی منظم و کاهش وزن )در صورت داشتن اضافه وزن و چاقی( قند خون خود را کنترل کند، ولی نهایتاً برای کنترل قند نیازمند دریافت داروهای خوراکی و یا تزریق انسولین می باشد.
وی خاطرنشان کرد: این نوع دیابت شایع ترین شکل دیابت در جهان است و حدود 90 تا 95 درصد مبتلایان به دیابت را تشکیل می دهد.
دیابت بارداری:
کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: خانم ها در دوران بارداری هورمون هایی تولید می کنند که می تواند باعث ایجاد مقاومت به انسولین شوند. تولید این هورمون ها در اواخر بارداری بسیار افزایش پیدا می کند و اگر پانکراس نتواند انسولین کافی را در زمان بارداری تولید کند، دیابت بارداری ایجاد می شود.
وی افزود: دیابت بارداری در سه ماه آخر دوره بارداری ایجاد می شود و در اکثر مواقع پس از تولد نوزاد برطرف می شود.
وی ابراز داشت: افرادی که به دیابت بارداری مبتلا می شوند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع دو در سالهای آینده می باشند. در حقیقت دیابت بارداری از عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع دو به شمار می آید.